Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Release för boken Iskra – gränslös musik

ISKRA – gränslös musik
Iskras banbrytande improvisationsmusik utmanade traditionens gränser. Oblygt blandade man konventionella instrument med leksaker och hemmagjorda ljudverktyg och skapade en musik med helt egna förutsättningar. Släppte man sina förväntningar på hur musik borde låta var den lätt att ta till sig.
Iskras musik kunde vara ett fantasifullt äventyr eller som någon skrev – som ren erotik. Jazzen – i sin friaste form – har varit en utgångspunkt, men egentligen finns det ingen etikett som passar för denna gränslösa, fria musik.
I Iskra – gränslös musik (Bo Ejeby Förlag) får vi berättelsen om Iskras tjugo år under de politiskt och kulturellt dynamiska 70- och 80-talen, då gruppen skapade sig ett eget utrymme på den svenska musikscenen. Med konserter, musikverkstäder och radio- och TV-produktioner för både vuxna och barn nådde Iskra en stor publik.
Iskras medlemmar har under åren växlat något, men dessa sex musiker är ”iskrorna”: slagverkaren Sune Spångberg, saxofonisten Allan Olsson, basisterna Arvid Uggla och Tuomo Haapala, gitarristen Jörgen Adolfsson, trumpetaren Tommy Adolfsson.
”För oss i gruppen var Iskra vårt sociala nav, vår läroanstalt och våra sinnens förlösare. Vår musik skapades i stunden och kunde uppfattas som svårtillgänglig men många kom att uppskatta vårt tonspråk och vår musikaliska attityd. För både lyssnare och oss utövare hade musiken frigörande, sinnesutvidgande och själshelande funktioner och åren i Iskra bidrog till att forma oss till dem vi är idag.”
Boken om Iskra är rikt illustrerad med fotografier och tidningsklipp. I samband med att boken kommer ut faller det sig naturligt att också släppa några klingande exempel på hur Iskras musik lät under de aktiva åren 1970–1992. Tretton låtar, varav flera tidigare outgivna, släpps på Caprice Records i digital form på Spotify, iTunes och liknande tjänster.
Författaren Bo C Bengtsson är en kultur- och nöjesjournalist med musik som favoritområde. Mötet med Iskra förändrade för alltid hans musiksyn och under många år följde han gruppens utveckling.
Möt Iskras medlemmar Arvid Uggla, Tuomo Haapala, Jörgen Adolfsson och Tommy Adolfsson samt författaren Bo C Bengtsson på Rönnells lördag den 16 september kl 14-16.

Välkomna!

I samarbete med Bo Eleby Förlag, Caprice Records, Studiefrämjandet, Kulturrådet och Stockholms stad.

september 16 2017

Info

Datum 2017-09-16
Tid 14:00 - 16:00
Hemsida Hemsida

Plats

Rönnells Antikvariat

Birger Jarlsgatan 32
Stockholm, 114 29 Sweden

+ Google Map

Arrangör

Bo Ejeby