Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Johannes Anyuru och Hédi Fried – När tron väger tyngre än orden

Möt Johannes Anyuru och Hédi Fried i samtal med Kristina Lindquist om skrivande som motstånd och tron som väger tyngre än orden.

I en tid då murar ska byggas och elektriska taggtrådsstaket redan avskärmar “Tredje världen” från “Fort Europa” är det många som målar upp en dystopisk framtid likt Anyurus. Vad är meningen med att skriva fiktion för att säga något om vår samtid? Hur kan den fiktiva berättelsen bekräfta eller utmana vår bild av den andre det vill säga den som inte är blond och blåögd? Var går gränsen mellan att exploatera ett fördomsfullt perspektiv och att nyansera bilden?

Johannes Anyuru är mångfaldigt prisbelönt för sina litterära verk. Han konverterade till islam för tio år sedan och sedan dess har hans skrivande fått andra dimensioner.

Hédi Fried, född den 15 juni 1924 i Rumänien, är en svensk författare och psykolog. Hon överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige i juli 1945 med de Röda korset och båten M/S Rönnskär. Hon har tilldelats medaljen Illis Quorum, utmärkelsen Årets Europé 1997 och erhållit Natur & Kulturs Kulturpris år 1998 samt Raoul Wallenberg-priset 2015.[1] 2002 blev hon utnämnd till hedersdoktor på Stockholms universitet. 2016 förlänades hon av den rumänske presidenten Klaus Iohannis Rumäniens högsta civila utmärkelse Rumäniens stjärna av riddares grad och året därpå Förbundsrepubliken Tysklands Förtjänstkors I.

Lokal: Z-salen, 1 tr
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov, uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Arrangörer:
ABF Stockholm, Norstedts och Natur och Kultur

Köp biljett här:
https://billetto.se/e/johannes-anyuru-nar-tron-vager-tyngre-an-orden-biljetter-212348

september 18 2017

Info

Datum 2017-09-18
Tid 18:00 - 19:00
Hemsida Hemsida

Plats

ABF Stockholm

Sveavägen 41
Stockholm, 111 83 Sweden

+ Google Map

Arrangör

ABF Stockholm