Laddar Evenemang
  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Boksläpp: Laderna

Boksläpp på Träslottet
LADERNA av Johanna Syrén
Lördagen den 12 augusti kl 16
Servering och livemusik, fri entré

Om boken:

”När jag flyttade tillbaka till Hälsingland hade landskapet som jag mindes det förändrats. Ängarna var inte lika öppna och de betande djuren var inte lika många. Bönder kämpade mot låga mjölkpriser och hårdare villkor, och när jag fick veta att antalet jordbruk i Hälsingland hade minskat med tre fjärdedelar sedan 1960-talet bestämde jag mig för att börja dokumentera förändringen av det nutida bondesamhället.

Delar av projektet resulterade 2013 i utställningen och föreläsningen BLAND BÖNDER som i text och bild beskrev mina möten med lantbrukare. Jag har fortsatt att fotografera landskapet sedan dess, med fokus på skönheten och skörheten med övergivna lador.

Bilderna i boken Laderna är tagna 2010-2017. I stilla stunder och under år av förändring, även på ett personligt plan.

I boken Laderna sammanflätas mina bilder av lador med anteckningar skrivna under samma period.

Laderna handlar om det sköna och om det sköra. Om livet.”

Johanna Syrén

Om författaren:

Johanna Syrén har arbetat med fotografi i nära 20 år. Hennes tre senaste fotoprojekt har handlat om bönder i Hälsingland, nynazism i Sverige och henne själv. Hon har jobbat som pressfotograf och bildredaktör på flera dags- och kvällstidningar och var under tre år kursledare på Fotografiska i Stockholm. 2013 grundade hon tillsammans med Anna Alverhag Hälsinglands fotografiska förening Lokomotiv och hon är i dag anställd som kommunikatör och chefredaktör för Slottemagasinet i Ljusdal.

Johanna Syrén är en van föreläsare och kursledare och har anlitats som jury för bland annat SVT, Kamera & Bild, Metro Photo Challenge och SM i fotografi. Hon producerar egna och andras utställningar och har visat verk bland annat på Fotomuseet i Sundsvall, Konsthallen i Bollnäs, FIKA i New York, Lokomotiv i Bollnäs, Kulturkossan i Järvsö och CFF i Stockholm.

Våren 2015 uppmärksammades hon för projektet NO FILTER och mottog CFF:s residensstipendium, ett stipendium från Längmanska Kulturfonden samt konstnärligt projektstöd från Kulturutveckling Gävleborg.

Johanna Syrén har tidigare gett ut/medverkat i böckerna Nazibruden, No Filter, The Mary Ellen Mark Workshop, Vi är Arbrå, Shaken! [Not Störd] och Alla tiders hemslöjd.

Laderna ges ut i samarbete med Längmanska Kulturfonden.

augusti 12 2017

Info

Datum 2017-08-12
Tid 16:00 - 18:00
Hemsida Hemsida

Plats

Träslottet

Koldemo 4055
Arbrå, 820 10 Sweden

+ Google Map

Arrangör

Lokomotiv Bollnäs